Plasmalassen lijkt sterk op TIG lassen. Ook bij plasmalassen is de elektrode gemaakt van wolfraam en wordt het toevoegmateriaal handmatig toegevoegd. Echter, bij plasmalassen zit de elektrode dieper in de lastoorts verborgen. Dit is om het plasma met hogere snelheid uit de toorts te blazen, wat voor meer verkoeling van het plasma zorgt. Deze extra koeling is nodig omdat plasma zeer heet wordt: tijdens het lassen kan het plasma wel 24.000° of meer worden. Het koperen mondstuk wordt daarnaast met water gekoeld.
Er wordt een apart beschermgas om het plasma heen geblazen, meestal helium of argon. Dit draagt bij aan het zo smal mogelijk houden van de plasmabundel.
De inbranding is groter, waardoor dikkere naden gelast kunnen worden.
Plasmalassen is zéér nauwkeurig
Plasmalassen kan goed geautomatiseerd worden
De toorts is gecompliceerd en moet zeer regelmatig onderhouden worden
De toorts is vrij groot en is daardoor minder handzaam in gebruik
Plasmalassen moet zeer nauwkeurig gedaan worden en is daardoor moeilijk om te leren
Bent u op zoek naar een partner die met u meedenkt op het gebied van lassen? Het team van Euroweld staat voor u klaar. Wij hebben veel ervaring met allerlei lastechnieken en apparatuur, deze kennis zetten we graag voor u in. Wanneer u vragen heeft over welke lasapparatuur of techniek het best past bij uw situatie, neem dan gerust contact met ons op of vul ons contactformulier in.