Advies nodig bij koop of huur?
Bel 0165 - 317 855
Winkelwagen0

Hoe werkt RVS lassen?

RVS lassen wordt toegepast wanneer twee delen RVS aan elkaar gemaakt moeten worden, bijvoorbeeld voor het bouwen van industriële toepassingen. Het materiaal wordt door hitte (of druk) vloeibaar gemaakt met een lasapparaat en daar wordt een ‘toevoegmateriaal’ aan toegevoegd. Zo worden de delen vervolgens aan elkaar verbonden. 


Bij het lassen van RVS is het van belang om erop te letten dat de las zo snel mogelijk gemaakt wordt. Bij langdurige verhitting kan het materiaal té heet worden, waardoor het materiaal kan vervormen en oneffen plekken kunnen voorkomen. 


Er zijn meerdere technieken om RVS te lassen. Het kan middels MIG- en MAG-lassen gedaan worden en ook met de TIG-lastechniek kan RVS gelast worden. 


Met welke gassen kunt u RVS lassen?

Net als bij vele andere las soorten, wordt er bij het lassen van RVS gewerkt met een beschermgas. Dit beschermgas zorgt ervoor dat zuurstof geen invloed heeft op de las. Zonder beschermgas zou het materiaal dat gelast wordt, kunnen verbranden. Afhankelijk van het type las dat gekozen wordt, kiest u het juiste beschermgas. Dit is vaak argon, een edelgas, soms in combinatie met een ander gas. 


Omdat er verschillende soorten RVS zijn met wisselende samenstellingen, is het belangrijk om vooraf goed te kijken naar het soort beschermgas en het juiste lasproces. Het team van Euroweld heeft veel ervaring met allerlei verschillende lasmethodes. We adviseren u graag bij het maken van de juiste keuze qua beschermgas en het type lasapparatuur dat bij uw vraagstuk aansluit.


Welk gas gebruikt u bij RVS MIG/MAG-lassen?

MIG- en MAG-lassen zijn veelvoorkomende lastechnieken die beide geschikt zijn om RVS mee te lassen. Beide methodes zijn relatief gemakkelijk te leren. Het grote verschil tussen MIG- en MAG-lassen is het type beschermgas dat gebruikt wordt, verder zijn de technieken praktisch hetzelfde. Tijdens het lassen wordt de lasdraad constant aangevoerd. Deze draad is tegelijkertijd de elektrode en het toevoegmateriaal. 


MIG-lassen

MIG-lassen staat voor Metal Inert Gas-lassen. Inerte gassen reageren niet met de chemicaliën die vrijkomen bij het smelten tijdens het lassen. Het meest gebruikte beschermgas bij MIG-lassen is het edelgas argon. Het voordeel van MIG-lassen is de hoge kwaliteit van de las. Doordat het gas niet reageert met het materiaal, ontstaat er een ‘schone’ las. 


MAG-lassen

De gassen die bij Metal Active Gas-lassen gebruikt worden zijn actieve gassen, waarbij er wel een chemische reactie plaatsvindt. Deze reactie heeft invloed op de kwaliteit van de las; deze zal vaak van mindere kwaliteit zijn dan een MIG-las. Bij MAG-lassen wordt meestal gebruik gemaakt van een mix van argon en zuurstof of argon en koolzuur als beschermgas. 


Welke gassen kunt u gebruiken voor RVS TIG-lassen?

TIG-lassen is een zeer nauwkeurige lasmethode, die tevens geschikt is om RVS te lassen. Ook bij grotere plaatdiktes biedt TIG-lassen uitkomst. TIG staat voor Tungsten Inert Gas. Tungsten is de Engelse term voor wolfraam, de niet-afsmeltende elektrode in dit lasproces is van wolfraam gemaakt. 


Zoals de naam aangeeft, wordt er bij TIG-lassen gebruik gemaakt van een inert beschermgas; een gas dat niet met het te lassen materiaal reageert. Ook hier geldt dat de zuurstof in de omgeving geen invloed heeft en er dus een schone las gecreëerd wordt. Het meest gebruikte beschermgas bij TIG-lassen is een combinatie van argon en helium.


Bij MIG- en MAG-lassen is het toevoegmateriaal afkomstig van een afsmeltende elektrode; dit is bij TIG-lassen niet het geval. Bij deze lasmethode moet het toevoegmateriaal handmatig aangevoerd worden. Hierdoor is deze lastechniek bewerkelijk en foutgevoelig. TIG-lassen is daardoor zeer specialistisch werk. Wanneer het echter door een ervaren TIG-lasser goed gedaan wordt, zijn de lassen van zeer hoge kwaliteit. 



Meer informatie over lassen, beschermgassen en lasapparatuur?

Bent u op zoek naar een partner die met u meedenkt op het gebied van lassen? Het team van Euroweld staat voor u klaar. Wij hebben veel ervaring met allerlei lastechnieken en apparatuur, deze kennis zetten we graag voor u in. Wanneer u vragen heeft over welke lasapparatuur of techniek het best past bij uw situatie, neem dan gerust contact met ons op of vul ons contactformulier in.